Recensioner

Recensioner –  Ögon utan ansikte.

Recension från @erikasbokhylla
En av min favoritgenre är deckare. Jag bara älskar när jag som läsare själv aktivt får söka efter ledtrådar som så småningom leder till upplösningen. När det dessutom finns en intressant handling vid sidan av själva mordutredning, brukar jag ha svårt att lägga deckaren ifrån mig. Vilket så också var fallet med Ögon utan ansikte.

Ögon utan ansikte har allt som jag som läsare älskar – spänning, spännande huvudkaraktärer, brutala mord, och en sidohandling som berör mig som läsare. Debutanten Vicky Larsson har lyckats skapa spänning från sida ett till sista sidan- En riktig bladvändare. Författaren är skicklig på att skildra miljöer och personer på ett levande sätt. Det känns nästan som om jag är en del av själva handlingen. Jag gillar att man får lära känna de båda huvudkaraktärerna på ett personligt plan: Kea Langelund Raun som är en del av teamet som ska lösa mordfallen.
Fredrik Dahl – svensk kriminaltekniker som är sjukskriven på grund av skottskada och är på semester i Blå vand när han hamnar mitt i mordutredningen.

Vicky Larsson sprider ut ledtrådar genom hela handling. Tillsammans bildar de olika pusselbitarna ett färdigt pussel. En del av bitarna kan man lista ut själv. Andra bitar har man ingen aning om innan de är lagda. Som läsare är det otroligt spännande att få vara en del av att lägga pusslet och se när det växer fram. Det som gör “Ögon utan ansikte” extra spännande inom deckargenren är att det dessutom är ganska tvära kast i handlingen och att man får små glimtar av mördarens perspektiv.
För alla er som gillar deckare kan jag varmt rekommendera Vicky Larssons “Ögon utan ansikte”.
Betyg 5/5

En nöjd läsare:
Vicky, boken anlände idag och satte igång med läsandet och kan inte släppa boken. Samma sensation som när jag läste en annan Larssons tre böcker… av Stieg. Du skriver bra, bara att konstatera!
Bo

Boken avslutad i lördags. Som tidigare sagt är boken välskriven och det är svårt att släppa den. Grattis, Vicky.

Recension från Marias Bokhylla – bokblogg
Ögon utan ansikte är en spännande deckare från debutanten Vicky Larsson som låter oss följa med två olika kriminalteknikers väg genom brutala mord och personliga problem. Kea Langelund Raun är en del av teamet som ska lösa mordfallen som sker i danska Blåvand, och Fredrik Dahl, svensk kriminaltekniker och tolk som är sjukskriven på grund av skottskada och på semester och flykt från sina problem. Dessutom får vi följa Ziggy, som har storhetsvansinne och är den enda som kan frälsa världen från dess problem.

Jag gillar upplägget. Att, i korta glimtar, få följa gärningsmannens tankar och handlingar gör att man lättare kan leka detektiv på egen hand och gör att jag som läsare känner mig mer delaktig i teamet, som att jag också har något att bidra med. Larsson har en fantastisk förmåga när det kommer till att beskriva karaktärer och ge dem personligheter utan att det behöver vara för detaljerat, och jag gillar att allt inte är svart och vitt, i Ögon utan ansikte är det en oändligt stor mängd gråskala. Jag gillar att inte heller Kea och Fredrik är helylle och perfekta, utan att vi får följa dem som del i den här gråskalan när de försöker få kontrollen över sina egna liv.

Persongalleriet är lagom stort, det är det danska teamet, Fredrik och hans familj, samt ägare, personal och några gäster på hotellet som Fredrik bor på som frekvent figurerar och alla är så vitt skilda och har så pass olika namn att det är lätt för mig att hålla isär dem. Det känns som om ingen onödig finns med, och det är skönt för mig som läsare. Det finns några till, som figurerar i periferin och gör sitt till historien, vilket också är kul.

Det är en hel del vändningar i Ögon utan ansikte och en del kan jag vara med och räkna ut på förhand, och det får mig att känna mig otroligt klipsk, och när jag förstår hur allt hänger ihop blir jag så glad så jag nästan hoppar upp och ner, bara för att jag tycker att det är så snyggt och smart. Samtidigt är det en hel del saker jag inte kunnat lista ut på förhand, och det gör mig också glad. Känna mig smart samtidigt som jag blir överraskad, det är bra grejer och precis som jag vill ha det.
Språkligt sett passar boken bra till genren och är flytande och lättläst.

Betyg: 4,5/5

Marias Bokhylla